Koolzuurdetecties
Bij Tap Reinigings Dienst gebruiken we het Kundo systeem om koolzuurdetecties te doen. Hieronder zal het systeem worden beschreven alsmede enkele belangrijke opmerkingen worden gedaan ten aanzien van de wettelijke verplichting.
PRODUKTBESCHRIJVING
Het CO2CONTROL gasalarmsysteem herkent en meldt iedere CO2 lekkage in gevaarlijke ruimten zoals bij CO2-tankopslag, bierkelders, produktieplaatsen, etc. Het optische 2 kanaalsmeetprincipe berust op een selectieve infrarood absorbtie en is daarom, ook voor langere tijd, bijzonder stabiel, onderhoudsarm en is niet gevoelig voor de invloed van andere gassen. CO2CONTROL is met 2 vast ingestelde alarmwaarden, vooralarm van 1,5 % CO2 en hoofdalarm van 3 % CO2 uitgevoerd. CO2CONTROL is ontwikkeld overeenkomstig de "Technische Regeln Schankanlages (TRSK313)" en is goedgekeurd en gecertificeerd door TUV Rheinland (Prüf-Nr. 432-986701)

OPTIES
Het systeem kan worden uitgebreid met o.a. een afzuiginstallatie, extern alarm, of een electromagnetische afsluiter in de CO2 hoofdleiding, die bij vooralarm kunnen worden geactiveerd.
WETTELIJKE VERPLICHTING
Luchtverversing
De horecaondernemer is verplicht om de lucht van de ruimte waarin de koolzuurcilinders zich bevinden ten minste 4 maal (2 maal) per uur te verversen, indien deze ruimte een inhoud heeft van minder dan 100 m3 (meer dan 100 m3).
- Bij toepassing van (mechanische) ventilatie dient de luchtverversing te gebeuren door afzuiging van de lucht op ca. 25 cm boven de bodem.
- Bij gebruik van mechanische ventilatie dient de horecaondernemer schriftelijk te kunnen aantonen dat de capactiteit van de mechanische ventilatie vldoet aan gestelde wettelijke eisen om de lucht minimaal 4 keer per uur c.q. 2 keer per uur te verversen.
Gasdetectiesysteem
De horecaondernemer is verplicht om gebruik te maken van een gasdetectiesysteem om het koolzuurgehalte permanent te meten, indien de luchtverversing minder dan 4 maal (2 maal) per uur plaatsvindt in een ruimte met een inhoud kleiner dan 100 m3 (meer dan 100 m3).
- Bij gebruik van een gasdetectiesysteem dient de horecaondernemer schriftelijk te kunnen aantonen dat het systeem voldoet aan de gestelde wettelijke eisen.
- Het gasdetectiesysteem dient voorzien te zijn van een CE-markering en treedt in werking wanneer het koolzuurgehalte 0,5 volumeprocenten (vooralarm) en 1,5 volumeprocenten (hoofdalarm) bedraagt. De goede werking van het gasdetectiesysteem dient te worden gewaarborgd door middel van periodiek onderhoud en deskundige controle.
- De verantwoordelijke ter verwezenlijking van deze voorziening ligt bij de werkgevers (c.q. rechtspersonen of natuurlijke personen). Het niet naleven van deze nieuwe wetgeving kan na 31 maart 2001 boetes met zich meebrengen variërend van € 150,- tot € 50.000,- per overtreding.
Advies voor de horecaondernemer
De eigenaar van een horecagelegenheid is aansprakelijk voor ongevallen met koolzuur binnen zijn onderneming. Ga vandaag nog bij uw eigen koolzuurinstallatie na of aan alle voorwaarden is voldaan. De arbeidsinspectie zal toezien op een goede naleving van het arbobesluit.
Meer informatie of bestellen...
U kunt het gasdetectiesysteem bij ons bestellen. U dient daarvoor contact met ons op te nemen. Dit kan via de contactpagina. Hier kunt u ook om specifieke extra informatie vragen.